Czym wiesz czym naprawdę jest Coca-Cola?

1 lat temu 485

Zastanawialiście się kiedyś, czym właściwie jest Coca-Cola?

Coca to najcenniejsza marka w historii, a „Coca-Cola” to drugie po „cześć” najsłynniejsze słowo na świecie. Jednak sam napój jest absolutną trucizną dla ludzkiego metabolizmu. Bardzo kwaśny, pH jest tylko o 2 punkty wyższe niż kwasu akumulatorowego. Dzięki temu nadaje się (i często lepiej) do czyszczenia powierzchni, na których zazwyczaj używamy toksycznych domowych środków czyszczących.

Tańsza i łatwiejsza do kupienia w niektórych krajach trzeciego świata niż woda pitna. Coca-Cola stosuje „propagandę PR”, aby przekonać konsumentów i całe narody, że jest „firmą ekologiczną”,

U osób, które piją napoje bezalkoholowe, np. coca-colę, ryzyko zawału serca i udaru mózgu jest o 48% wyższe niż u osób, które takich napojów w ogóle nie piją, a przynajmniej nie piją. , spożywanie napojów bezalkoholowych może być związane z zaburzeniami płuc i układu oddechowego, w tym astmą i przewlekłą obturacyjną chorobą płuc (POChP).

Kwas węglowy w coli powoduje utratę wapnia z kości w 3-etapowym procesie:

Kwas węglowy podrażnia żołądek.

Żołądek stara się „wyleczyć” podrażnienie najlepiej jak potrafi, czyli dodaje jedyne wiązanie kwasowe, jakie posiada: wapń. To jest we krwi.

Krew o niskiej zawartości wapnia z kości rekompensuje brakujący wapń. Niezastosowanie się do tego spowoduje poważne uszkodzenie mięśni i funkcji mózgu.

Ale historia na tym się nie kończy. Innym problemem związanym z coca-colą jest to, że zawiera ona kwas fosforawy (to nie to samo, co dwutlenek węgla zmieszany z kwasem fosforawym, który wpływa na magazynowanie wapnia w organizmie. Tak więc coca-cola zmiękcza kości na 3 sposoby (w rzeczywistości czyni je słabszymi i łamliwymi): Kwas węglowy

zmniejsza

wapń w kościach

Kwas fosforowy redukuje wapń w kościach.

Napój zastępuje alternatywy zawierające wapń, takie jak mleko lub woda. Mleko i woda nie są doskonałymi źródłami wapnia, ale nadal można je uznać za źródła.

Rak przełyku był bardzo rzadki dwa pokolenia temu, a teraz jest powszechny. Podstawowy mechanizm działa w następujący sposób:

Mechaniczne uszkodzenie komórek jest ogromnym czynnikiem ryzyka zachorowania na raka. Dlatego cząsteczki azbestu powodują na przykład raka płuc.

Wszystkie napoje bezalkoholowe powodują refluks żołądkowy (kwas żołądkowy unosi się wyżej niż zawór œ). Jest to znacznie bardziej widoczne, gdy ciało znajduje się w pozycji poziomej (podczas snu), ale w większości przypadków W niektórych przypadkach ilość spożywanej coli i innych napojów gazowanych oznacza że refluks żołądkowo-przełykowy jest daleko poza punktem Za każdym razem, gdy pijemy przyjemny napój, powoduje to bekanie, a tym samym kwas dostaje się do przełyku Ile to za dużo Badania nie ujawniają, gdzie przebiega granica, po prostu pokazują, że większość z nas ma się dobrze ponad tym.

Kwas żołądkowy rozpuszcza tkanki – taki jest jego cel. Wyściółka żołądka nie znajduje się w przełyku, więc uszkodzenie dolnej części przełyku jest znacznie częstsze u osób pijących kwaśne napoje gazowane niż w przypadku napojów niegazowanych. Powoduje to radykalny wzrost mutacji komórkowych i znacznie wyższy poziom wolnego korzenia.

Co zatem dzieje się z naszym organizmem po wypiciu Coca-Coli?

Po 10 minutach: w szklance coli znajduje się dziesięć łyżeczek cukru, co oznacza niszczycielski „uderzenie” w organizm, a jedynym powodem, dla którego nie wymiotujesz, jest kwas fosforowy, który hamuje cukier.

Po 20 minutach następuje skok poziomu insuliny we krwi. Wątroba zamienia cały cukier w tłuszcz.

40 minut później: konsumpcja kofeiny w końcu się kończy. Źrenice oczu rozszerzone. Ciśnienie krwi wzrasta, gdy wątroba wprowadza więcej cukru do krwioobiegu. Receptory adenozyny ulegają zatkaniu, co zapobiega senności. http://hu.wikipedia.org/wiki/Koffein )

Po 45 minutach: organizm zwiększa produkcję hormonu dopaminy, który stymuluje ośrodek przyjemności w mózgu. Podobna reakcja na heroinę.

Po 1 godzinie: Kwas fosforowy wiąże wapń, magnez i cynk w przewodzie pokarmowym, dodatkowo podkręcając metabolizm. Wapń jest uwalniany podczas irygacji.

W ciągu 1 godziny: efekt moczu napoju wchodzi do „gry”. Wraz z sodem wydalane są z organizmu wapń, magnez i cynk, które są składnikami naszych kości. To wtedy możemy stać się zwinni lub nudni. Cała ilość wody zawartej w koksie jest wydalana z moczem.

Kiedy wypijamy zimną butelkę coli i cieszymy się jej niezaprzeczalną świeżością, czy jesteśmy świadomi, jaki chemiczny „koktajl” wprowadzamy do naszego organizmu? Aktywnym składnikiem Coca-Coli jest kwas fosforowy. Ze względu na wysoką zawartość kwasów, pojemniki służące do transportu chemikaliów musiały być wyposażone w specjalne pojemniki przeznaczone do materiałów silnie korozyjnych.

Przyjrzyjmy się „anatomii” najlepiej promowanego produktu Coca-Coli, Diet Coke bezkofeinowej. Ten napój zawiera: wodę gazowaną, E150D, E952, E951, E338, E330, aromaty, E211.

Woda wzbogacona kwasem węglowym - to woda gazowana. Zaburza to wydzielanie w żołądku, zwiększa kwasowość kwasu żołądkowego i powoduje wzdęcia. Najpierw używana jest przefiltrowana woda z kranu.

E150D - to barwnik spożywczy, który otrzymuje się przez obróbkę cukru w określonej temperaturze, z dodatkiem lub bez dodatku odczynników chemicznych. W przypadku Coca-Coli dodają siarczan amonu.

E952 - Cyklaminian sodu, substytut cukru. Cyklaminian to syntetyczna substancja chemiczna o słodkim smaku, która jest 200 razy słodsza od cukru i jest używana jako sztuczny słodzik.W 1969 roku została zakazana przez FDA, ponieważ wraz z sacharyną i aspartamem powodowała raka u szczurów. Później materiał ten został ponownie zalegalizowany w bardzo podejrzany sposób.

E950 - Acosiarczan potasu. 200 razy słodszy od cukru, zawiera eter metylowy. To sprawia, że układ sercowo-naczyniowy jest trudniejszy. Zawiera również kwas szparagowy, który może również wywoływać efekty pobudzenia w naszym układzie nerwowym i z czasem prowadzić do uzależnienia. Mój acesulfe słabo się rozpuszcza i nie jest zalecany dla dzieci ani kobiet w ciąży.

E951 - Aspartam. Substytut cukru dla diabetyków, niestabilny chemicznie w wysokich temperaturach, rozkłada się do metanolu i fenyloaminy. Metanol jest bardzo niebezpieczny, ponieważ może spowodować 5-10 ml uszkodzenia nerwu wzrokowego i nieodwracalną ślepotę. W gorących napojach gazowanych aspartam zamienia się w formaldehyd, który jest bardzo silnym czynnikiem rakotwórczym. Objawami zatrucia aspartamem są: omdlenia, bóle głowy, zmęczenie, zawroty głowy, nudności, kołatanie serca, przyrost masy ciała, drażliwość, niepokój, zaburzenia pamięci, niewyraźne widzenie, omdlenia, bóle stawów, depresja, bezpłodność, utrata słuchu itp. Aspartam może wywoływać następujące choroby: guzy mózgu, SM (stwardnienie rozsiane), padaczkę, chorobę Gravesa-Basedowa, chroniczne zmęczenie,

E338 - Kwas fosforawy. Może to powodować podrażnienie skóry i oczu. Stosowany jest do produkcji soli amoniaku, sodu, wapnia, kwasu glinowo-fosforowego oraz w syntezie organicznej taśm węglowych i filmowych. Wykorzystywane są również w materiałach żaroodpornych, ceramice, szkle, nawozach sztucznych, syntetycznych środkach czyszczących, produkcji leków, obróbce metali, a także w przemyśle tekstylnym i naftowym.kwas fosforawy zaburza wchłanianie wapnia i żelaza w organizmie, co może powodować osłabienie kości i utratę masy kostnej. Inne działania niepożądane to pragnienie i wysypka.

E330 - Kwas cytrynowy. Ma szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym. Sole kwasu cytrynowego (cytryniany) stosowane są w przemyśle spożywczym, np. z kwasami, konserwantami, jako stabilizatory oraz w medycynie do konserwacji krwi.

Aromaty - Nieznane dodatki smakowe

E211 - Benzoesan sodu. Jest to wykorzystywane w produkcji artykułów spożywczych w celach przeciwbakteryjnych i grzybobójczych. Często dzieje się tak w dżemach, sokach i jogurtach owocowych. Niewskazany dla astmatyków i osób wrażliwych na aspirynę. Badanie przeprowadzone przez Petera Pipera (University of Sheffield, Wielka Brytania) wykazało, że związek ten powoduje znaczne uszkodzenia DNA. Według Petera benzoesan sodu, który jest aktywnym składnikiem konserwantów, nie niszczy DNA, ale je wygasza. Może to prowadzić do skurczów wątroby i chorób zwyrodnieniowych, takich jak choroba Parkinsona.

Jeśli nie możesz sobie wyobrazić życia bez Coca-Coli, rozważ następujące kwestie:

Wielu dystrybutorów Coca-Coli w Ameryce używa tego napoju do czyszczenia silników ciężarówek.

W Ameryce wiele radiowozów ma butelki Coca-Coli, a kiedy zdarzy się wypadek samochodowy, używają jej do zmycia krwi z drogi.

Coca-Cola to doskonały produkt do usuwania plam rdzy z chromowanych powierzchni samochodowych. Aby usunąć korozję z akumulatora samochodowego, wystarczy polać go koksem, a korozja zniknie.

Aby uwolnić zardzewiałą śrubę, zanurz kawałek materiału w Coca-Coli i obracaj nim wokół śruby przez kilka minut.

Aby usunąć plamy z ubrań - polej coca-colą brudne ubrania, dodaj detergent i włącz pralkę jak zwykle. Będziesz zaskoczony wynikami.

Niektórzy rolnicy w Indiach używają Coca-Coli zamiast pestycydów jako środka owadobójczego, ponieważ jest to tańsze, a efekt jest bardzo podobny.

Coca-Cola to niezaprzeczalnie bardzo przydatny produkt. Najważniejsze jest to, aby używać go w celu, który nie obejmuje jego konsumpcji!...


Czytaj więcej